2014. október 12., vasárnap

Öngyilkos merénylőt ártalmatlanítottak az Air France járatán


A szerencsésen megmenekült Airbus A321-es repülőgép

Öngyilkos merénylőt tettek ártalmatlanná a párizsi Charles De Gaulle repülőtér Párizs - Barcelona között közlekedő menetrendszerinti járatán.

Az utasok éppen beszálltak a gépbe, amikor Ahmed Ahmedi francia állampolgár az ülések között hasra vetette magát. A személyzet azonnal értesítette a biztonsági szolgálatot, akik kapcsolatba léptek a terrorelhárítókkal. Az utasok szerencsére megőrizték a lélekjelenlétüket, így nem tört ki pánik a fedélzeten. Két bátor utas rávetette magát a merénylőre, lenyomták a földre és ott is tartották a terrorelhárítók megérkezéséig. Ahmedi kétségbeesetten próbálta  megmagyarázni, hogy valójában ő csak a cipőfűzőjébe botlott bele. A kiérkező terrorelhárítók azonnal eltávolították a veszélyes cipőket és őrizetbe vették a vakmerő terroristát. Az utasok megtapsolták a bravúrosan végrehajtott akciót. A járat végül két órás késéssel indult el.

Jacques Menteur a repülőtér biztonsági főnöke így nyilatkozott a megjelent újságíróknak:

- Rendkívül komoly katasztrófát sikerült megelőznünk. Ha Ahmed Ahmedi a felszállás után, nagy magasságba veti magát hasra, a repülőgépet kibillenthette volna az egyensúlyából ami a járat teljes pusztulásához vezethetett volna. Védekezése, hogy csak megbotlott a cipőfűzőjében szánalomra méltó.
Az ártalmatlanított cipőfűző

A biztonsági főnök elmondta, hogy az utóbbi években feltűnően megnövekedett az öngyilkos merényletek száma.

Az egyik amszterdami járaton egy férfi azzal fenyegetőzött, hogy felakasztja magát. Kétségbeesetten szaladgált a nyakában egy kötéllel, de szerencsére nem talált megfelelő helyet annak rögzítésére. A személyzet félórás elkeseredett küzdelem után tudta ártalmatlanítani a merénylőt.

A new-yorki járaton egy egyiptomi utas nagy mennyiségű altató bevételével próbált öngyilkos merényletet elkövetni. Terveibe azonban hiba csúszott, ugyanis becsekkolás közben elaludt.

Több éves előkészület előzte meg, egy az Al Kaida által szervezett merényletet, melynek célja a gép Eiffel toronynak való vezetése volt. Az alvó terroristát, miután sikerült felébreszteniük, utasították, hogy tanuljon meg utasszállító repülőgépet vezetni, és vegye át az irányítást egy Londonba tartó járat felett. Szerencsére csak ennyit közöltek vele. A veszélyes terrorista teljesítette Allah akaratát. Betört a pilótafülkébe, ragasztószalaggal ártalmatlanná tette a személyzetet, majd átvette a gép vezetését és szabályosan landolt a londoni Heatrow repülőtéren. A leszállás után elszánt szemmel végignézett a meglepődött utasokon, majd "Allah az egyetlen Isten!" és "Így jár minden hitetlen kutya!" felkiáltással elhagyta a gépet. Az Al Kaida őrjöngött, a titkosszolgálati adatokból kiderült, hogy a megbízók a bázison felejtették az utasítás többi részét.


A szerencsésen megmenekült Eiffel torony

2006-ban egy merénylő ki akarta szívni a levegőt az utastérből. Szándékát az éber biztonsági emberek akadályozták meg, amikor felfedezték a férfi kézipoggyászában azt az 1200 db léggömböt, melyet a terrorista a gépen szándékozott felfújni.

Sikeres öngyilkos merényletet hajtott végre az a szaúdi állampolgár, aki a repülőtér előtt egy kamion elé vetette magát.

2008-ban egy férfi azzal fenyegetőzött, hogy mindaddig visszatartja a lélegzetét, amíg meg nem hal. Cselekedetét csak a huszonkettedik sikertelen próbálkozás után hagyta abba, miután annyira kimerült, hogy elájult.

Sajnos nem sikerült megakadályozni annak a férfinak az öngyilkosságát, aki a gépen vágta fel az ereit, a ruhájába rejtett műanyag késsel. A merénylet sokkolta az utasokat, de még inkább a takarító személyzetet.

Az egyik legveszélyesebb merényletet Dietmar Stinkend hajtotta végre, aki a Párizs-Berlini járaton félúton levette a cipőjét. A közelében ülők azonnal eszméletüket vesztették. A pilóták csak nagy nehézségek árán és folyamatos öklendezés közepette tudták végrehajtani a gép kényszerleszállását. A repülőgép, sajnos használhatatlanná vált.


A Dietmar Stinkenet ártalmatlanná tevő kommandó a sikeres akció után


Szerencsésebb kimenetelű volt annak a terroristának az esete, aki éhségsztrájkkal fenyegetőzött. Mivel a repülőút csak másfél óráig tartott, szándéka nem sikerült.

Meglepő volt az az öngyilkos merénylet, amikor két afgán terrorista egy eleve halott társukat csempészték fel a fedélzetre, s csak a repülőút felénél közölték a tettüket. Követelésüket, hogy az amerikai csapatok haladéktalanul vonuljanak ki Vietnámból és Johnson elnök azonnal mondjon le, senki nem értette. Kiderült, hogy a terroristák az értesüléseiket egy 1966-os újságból szerezték.

A biztonsági főnök kijelentette, hogy ezekkel a példákkal arra szerette volna felhívni az utazóközönség figyelmét, hogy urai a helyzetnek, a biztonsági szempontokat mindennél fontosabbnak tartják, így senkit nem fenyeget veszély.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése