2014. december 1., hétfő

Rejtély a Bakonyban


Az első atom meghajtású szovjet tengeralattjáró a Leninszkij Komszomol

Gondoljunk csak bele lehet-e rejtélyesebb dolgot elképzelnünk annál, minthogy a Bakonyban jártunkban keltünkben, hallgatva a madarak énekét, elmerülve a természet szépségeinek tanulmányozásában, hirtelen belebotlunk egy atom tengeralattjáróba. Nem hétköznapi esemény az az egyszer bizonyos. Az emberek nagy részét ugyancsak meglepné a látvány, a kisebbik része valószínűleg mélyen elmerült a saját gondolataiban vagy egyszerűen csak túlságosan fásult.

A biztonság kedvéért először is üljünk le valahová, csukjuk be a szemünket, majd óvatosan egymás után nyissuk ki azokat. Ha az említett objektum még mindig ott van, akkor bizony meg kell békülnünk a dologgal, ez a valóság.

Óvatosan menjünk közelebb kopogtassuk meg, ha fémesen kong, akkor ez az ami. Egy atom tengeralattjáró  mérete úgy 100 - 180 méter. Járjuk körbe, ez igazán nem nagy fáradtság. Valahol az csak találunk egy ábrát, feliratot, lajstromszámot. Nézzük meg mi van rajta. Ha valami ilyesmi, akkor ez a Szovjet Haditengerészeté.


Nem meglepő, hiszen a Szovjet Hadsereg gyakran kirándult a Bakonyban, természetesen egész más közlekedési eszközökkel. Most már tudjuk azt, hogy kié, már csak arra kell rájönnünk, hogy miként került ide. Tengeralattjárót a szárazföldön nem szokás ide-oda  rakosgatni. Rendes körülmények között a tengerekben és az óceánokban van a helye. Benne is van a nevében, hogy oda szánták. Ha kerekeket, vagy lánctalpat is találunk rajta, egyszerűbb a dolog, mert akkor bizony egy atommeghajtású szárazföldfelettjáróval van dolgunk. Ha ilyesmi nincs, bizony tovább kell spekulálnunk.

Nem lehetetlen, hogy a hazánkból kivonuló Szovjet Hadsereg a nagy kapkodásban egyszerűen itt felejtette. Az ilyesmi gyakran megesik. Mondjuk azért ebben az esetben egy atom tengeralattjáróról van szó, nem egy usankáról, vagy egy lyukas bakancsról. Végtére annyira nincs belőlük sok, hogy a hiánya ne tűnne fel. Képzeljük csak  el, hogy leltározás közben a tengeralattjáró-felelős piros tintaceruzával szépen sorban pipálja ki a tételeket, majd jelentést tesz az északi flotta parancsnokának:

- Parancsnok elvtárs jelentem a tengeralattjáróink nagy része megvan, egyet azonban elvesztettünk.

- Balesetben? És én erről miért nem tudtam? - fortyan fel a megszólított személy.

- Jelentem nem. Nem balesetben, csak úgy elhagytuk. - válaszolja a leltárfelelős.

- Elhagytuk, mint egy esernyőt? És hol?

- Sajnos nem tudom, az Északi-tengeren még megvolt. Azóta nem tudunk róla.

- És a parancsnok, meg a személyzet? Azokkal mi van?

- Éppen szabadságon vannak. A parancsnoknak már szóltunk. Szerinte ellopták. Elég ideges. Semmi kedve sincs a legénységével együtt fel alá úszkálni a Csendes-óceánon.

- De próbálták már megkeresni?

- Eddig még nem, igazából most tűnt fel az eltűnése.

- Az isten szerelmére! Egy atom tengeralattjárót, azért nem olyan könnyű elhagyni. Azonnal lássanak neki a keresésnek.

- Azon vagyunk parancsnok elvtárs. Először átnézzük a kikötőket, meg a műhold felvételeket, rádióüzeneteket. Ne aggódjon, biztos meglesz. Az ócskavastelepeken már szóltunk, hogy semmiképpen ne vegyenek át atom tengeralattjárót.

Bizarr párbeszéd. Nem valószínű, hogy így történt. Nem kizárt tehát a szándékosság. Az amerikaik a műholdjaikkkal, meg ki tudja még milyen műszerekkel kutatják át a kikötőket, tengereket óceánokat. Kézenfekvőnek tűnik eltüntetni egy tengeralattjárót a szárazföld kellős közepén. Ott aztán biztosan nem fogja senki sem keresni. Majd ha szükség lesz rá érte jönnek. Ez jóval hihetőbb magyarázat.

De hogy került ide?

Nehezen képzelhető el hogy mondjuk 1000 darab  Fekete László, vett egy nagy levegőt, kiemelte a tengerből, felkapták a vállukra, aztán átmasíroztak vele fél Európán. Meg sem álltak vele egészen a Bakonyig. Valamelyik híradóba csak bekerült volna.

Az is lehet, hogy a földönkívüliek pottyantották ide. Megvizsgálták mire való, túl primitívnek találták aztán a Bakony kellős közepén kidobták, mint egy használt mosógépet. A környezet megóvásával persze mit sem törődtek. Elítélendő cselekedet.

A legvalószínűbb magyarázat az, hogy itt rakták össze. Lezárták a területet, így a nagy kopácsolás, meg hegesztgetés senkinek sem tűnt fel. Ez tényleg hihető. Jómagam is így csinálnám.

Mindegy, az atom tengeralattjáró azóta is ott van a Bakonyban. Aki nem hiszi járjon utána.







1 megjegyzés: