2015. január 15., csütörtök

Hazaárulás kakaóscsigával





Nagyon aktuális lett a téma, hiszen a CÖF Természetjárók Egyesülete is kénytelen volt felemelni érces hangját a magyar üzletlánc kíméletlen kivéreztetése miatt. Zsolt a cikket még tavaly írta, tehát váteszként már valamit sejthetett eme gyalázatos tettről. Mivel ő is tagja az említett bátor és kétségtelenül vakmerő férfiak testületének, így nem is találhatunk nála alkalmasabb szakértőt a hazaárulás gyakorlati kivitelézéséhez. Ne felejtsük el, hogy a derék tollforgatót Orbán Viktor miniszterelnök úr használja megafonként, így nem a levegőbe beszél. Érdemes tehát - már saját jól felfogott érdekünkből is - odafigyelni kissé zaklatott lelkiállapotban írt soraira. Na nézzük meg mi dühítette fel ennyire a derék udvari krónikást.
  

"Bayer Zsolt CBA-bojkott?" 2014.12.08. 02:59 

A cím érdekesnek tűnik. A gaz hazaárulók már előre dörzsölik a tenyerüket, hiszen mi is okozhat számukra nagyobb örömöt mint nem vásárolni az említett üzletláncban. 


"Álláspont. A november végi angliai „fekete pénteken” tömegverekedésekbe torkollott a hisztéria." 

Itt egy utalással találkozhatunk a fogyasztói társadalom sekélyes és ostoba voltára. Arisztokrata soha nem vásárol egy bevásárlóközpontban. Ez neveltetés, műveltség és intelligencia kérdése. Na akkor nézzük mit is gondol erről a kikezdhetetlen jellemű periodista.

A november végi angliai „fekete pénteken” – amikor a globális tőkés piacgazdaság hasznos idiótái, a fogyasztók óriási árengedménnyel jutnak hozzá minden szarhoz, amire amúgy nincs semmi szükségük – tömegverekedésekbe torkollott a hisztéria. Akik látták már, milyen az, amikor a gazda egy fandli kukoricát dob az ólba a disznók elé, pontosan tudja, hogyan zajlott a fekete péntek. Úgy, hogy például egy manchesteri áruházban összeverekedtek az utolsó televíziókészüléken, ami végül ráesett egy nőre és összetört. A nő pedig megsérült.

Na Zsolt itt mindjárt belevág a közepébe. Van itt minden, amivel csak nyakon csaphatja a feldühödött tömeget. A lényeg: a manchesteri vásárlók mind idióták és úgy viselkednek, mind a disznók. Ez bizony vegytiszta általánosítás. A gonosz tőkés piacgazdaság csalfa árengedményekkel őrjöngő zombikká változtatja Zsolt által szemléletesen "hasznos idiótának" titulált vásárlókat. Mi viheti rá ezeket az embereket erre a szörnyű tettre? Hát az anyagi javak esztelen hajszolása. Magyarországon ezt elegánsabban és jóval kifinomultabban oldják meg. Ki is marakodna nálunk mondjuk egy sertéstelepen? Megkapja, mert ez így igazságos. És senkire nem esik rá mondjuk egy hízó. 
Vajon az író miért nem vonult ki ebből az undorító fogyasztói társadalomból, hogy derék remeteként bogyókon és gyökereken éljen? Mondjuk ki őszintén: pénzért, amiből akár harminc tévét is vehet. Méga az se baj, ha egy összetörik. Garanciális. Szerintem az, hogy mire költöm a pénzem senkinek semmi köze. Ha akarom vehetek porcelán cicákat is mert nekem úgy tetszik. Kit bántok meg ezzel meg?

Tömegverekedés mifelénk még nem volt, de egy-egy karácsonyi nagybevásárlás hisztériája már idézi a szép jövőt. S ennek a szép új világnak fényes palotái mindenféle multinacionális áruházláncok. Igen, azok, amelyekben a nyugati áruknál silányabb minőségű áruk vannak a polcokon, mert ide az is jó lesz. Azok, amelyek felvásárolják szerte Európában (főleg Bécsben) az éppen lejárat előtt álló élelmiszereket, amelyeket gyakorlatilag ingyen megkapnak, hiszen odakint meg kell őket semmisíteni elég sok pénzért, ezért az eladó fél annak örül, hogy egyáltalán megszabadul a cucctól. Aztán elhozzák ide, nekünk, és nyolcvanszázalékos áron eladják. Csak ezen brutális hasznot realizálnak.

Na, hogy is megy ez Magyarhonban az alsóbb néprétegek között? Megjelent az ellen, a multinacionális áruházlánc. A logika szerint Magyarországon a vásárlók nagy része félkegyelmű. Egy háziasszonyra mindent rá lehet sózni. Hogy miért pont Bécs az ellenség? A földrajzi közelség vagy  1848 miatt? A szerző kétségek közt hagy vergődni minket. Azt meg honnan vette, hogy ingyen behozzák az árut aztán busás haszonnal eladják? A magyar kormány meg megállapodást kötött velük. Ez véletlenül kimaradt. Lényegtelen részlet. Szegény CBA eközben ételt oszt a szegények között és csokit nyom a kipirult arcú, könnyes szemű kisdedek kezébe. A jeles tollforgató legalább megkérdezhetett volna néhány általa mélységesen megvetett háziasszonyt, hogy miként  is megy a karácsonyi bevásárlás? Egyszerű. Adott pénzből megveszik azt amit megfelelő áron és minőségben árulnak számukra. Ha valami nem tetszik azt meg nem veszik meg. Hát valahogy így. Apropó, Bogár László miért nincs feltüntetve szerzőtársként?


Ám valami felfoghatatlan oknál fogva a magyarországi multik mégis veszteségesek. Vagy alig-alig realizálnak valamennyi nyereséget, így aztán bár nagyon szomorúak, de egyszerűen nincsenek abban a helyzetben, hogy adót fizessenek. Történik ez egy olyan országban, ahol nagyjából nincs sem olyan nap, sem olyan napszak, hogy ne legyenek tele a multik parkolói, és ne legyen tömeg odabent.

Hú ez megint jó kis általánosítás, az hogy közben egy csomó embernek munkát adnak és fizetnek az államnak egy rakat pénzt, amely állam elegáns kalapban védelmi pénzt kér tőlük mindenféle címen, különben szétverik a berendezést, az belefér  a dologba. Történik egy olyan országban, melynek kormánya úgy használja az országgyűlés által hozott törvényeket, mint a kisgyerekek a gyurmát. Közben meg rengeteg salátát zabál. Nem én mondtam, hanem a környezettudatos köztársasági elnökötök. Nekem semmi közöm, az elnökötökhöz sem. Raktatok már oda írásszakértőt is.


Hogyan lehetséges mindez? És mi lehet az oka annak, hogy miközben ezek a szegény áruházláncok csak veszteséget képesek produkálni mifelénk, mégis ragaszkodnak mihozzánk? Ennyire szeretnek bennünket? De hát azt tanítják nekünk, hogy a tőkének nem nagyon vannak érzelmei, csak érdekei vannak.

Álnaivság Bayer módra. Egy áruházlánc nem azonos az üdvhadsereggel. Soha nem láttam még szerelmes áruházláncot. Az okosságodat egy Marx Károly nevű illető már elmondta, akit voltatok szívesek kicipelni a Corvinus egyetemről. Hasznos cselekedet volt, Magyarország végre fellélegezhetett. A szoborhurcolásban tényleg nagyon jól teljesítetettetek. Kár, hogy semmi haszna sincs.

Nos, a magyarázat egyszerű. A multik ügyes trükkökkel teszik veszteségessé – legalábbis papíron – vállalkozásaikat. Például úgy, hogy a hozzájuk tartozó valamelyik cégcsoporttal építtetik fel az áruháznak helyet adó épületet. Az építtető eleve horribilis áron dolgozik, majd még ennél horribilisebb áron adja bérbe az épületet. Így az összes haszon elmegy bérleti díjra, leíródik, eltűnik, kimegy az országból, csak hát a bérbeadó ugyanaz, mint a bérlő.

Na a trükközést, azt végképp hagyjuk. A kormány sokkal rafináltabb, nem egy fenét, inkább pofátlanabb trükköket használ. Kérdezd csak  meg Selmeczi Gabriellát,  Rogán Antalt, Szíjjártót, Lázárt és a többi főszereplőt, sőt akár a saját bálványodat is. Jobban ismered őket mint én. Biztos tudnak neked mondani néhány tuti trükköt. Amúgy minden eszköz ott van a kezetekben, hogy a megakadályozzátok a disznóságokat. De rablót és pandúrt egyszerre nagyon nehéz játszani. Könnyen belezavarodik az ember.

Ez az egyik megoldás.


Az állam pedig áll és néz. És tűrt, mindeddig. És a magyar állam a rendszerváltás évtizedei alatt azt a szívességet is megtette a multiknak, hogy gyakorlatilag a teljes hazai kereskedelmet átengedte nekik. Baldauf László, a CBA tulajdonosa elmondta egy interjúban, hogy Magyarországon a forgalom 65-70 százalékát külföldi, multinacionális cégek üzletláncai bonyolítják. Ez az, ami Nyugaton teljességgel elképzelhetetlen lenne. Ott nagyrészt hazai cégek kezében összpontosul a szolgáltatás és a kereskedelem.

A jóságos állam! Te jóságos ég! Na itt van egy egész ló elásva, nem is olyan mélyre. Látszik az összes lába. Legalább egy kis földet dobhattál volna még rá. Nem, te előcibálsz egy pártatlan szakértőt. Szóval a CBA a jófiú. A többi szócséplés. Nem érdekel. Nem hiszek neked. Ha tudni akarok erről valamit megkérdezek egy közgazdászt. Lehet, hogy meg sem értem amit mond, de szerintem te se. Valószínűleg szívességből leírod amit mondanak neked. Amúgy is ellentmondásos, hogy a haldokló nyugatot hozod fel pozitív példaként. Itt kap igazából gellert az egész. Az egész gyarmat elméletetek annyira zavaros. Szerintem az a legnagyobb bajotok, hogy nem nagyon akar pénzt adni senki nektek.


Baldauf így fogalmazott: „Félreértés ne essék, nem a piaci verseny ellen vagyok, mert arra alapvetően szükség van, azonban a hazai állapotok nem egészségesek. Ezért támogatunk minden olyan kezdeményezést, amelynek eredményeként meghatározóvá válnak a magyar tulajdonú vállalkozások, s ennek köszönhetően megerősödhet a kereskedelem, a szolgáltatóipar, valamint a mezőgazdaság és az élelmiszeripar.” Ezzel minden normális országban egyetértene mindenki. De Magyarországon azonnal akadt néhány kretén, aki bojkottot hirdetett a CBA ellen azzal a felkiáltással, hogy a kormány a CBA-t akarja „helyzetbe hozni” a multinacionális cégek rovására.

Na akkor egy kretén elmondja, mit is gondol Baldauf: "Nyírjátok ki a konkurenciát." Minek annyit dumálni. Zsolt a logikád szerint rengeteg kretén lődörög szanaszét az országban. Remélem nem akarjátok összegyűjteni őket.


Önmagában érthetetlen, hogy például a tervbe vett vasárnapi nyitvatartási tilalom miért kedvez a CBA-nak.

Önmagában valóban érthetetlen, de a módszereiteket ismerve világossá válik az egész. Majd ha eltűnik a konkurencia egy kicsit változtattok a dolgon. Megtehetitek. Most már csak a lelkiismeret akadályozhat meg bármiben bennetetek. A tapasztalatok alapján ez nem egy nagy biztosíték.

De ami ennél ezerszer fontosabb: mondjuk Manchesterben azok a fogyasztók, akik amúgy képesek összeverni egymást egy rohadt televízióért, gondolkodás nélkül hirdetnének bojkottot bármilyen multi ellen, amelyik a hazai cég rovására próbálna meg terjeszkedni a piacukon.

Az eddig idiótának titulált manchesteriek piedesztálra emelése. Most döntsd el, hogy idióták vagy öntudatos patrióták. Legalább a logika alapvető szabályait vedd figyelembe. Amúgy meg  engem nem érdekel az hogy egy magyar, vagy egy német rabol ki. A végeredmény ugyanaz.

Mert arrafelé az a módi és az a természetes, hogy a derék brit alattvalók derék brit boltban verjék össze egymást egy-egy gyönyörűséges fekete pénteken. Mifelénk az önmagukat oly nagyon liberálisnak gondoló, „piacbarát” kretének viszont csak úgy tudják elképzelni a szép új világot, hogy a magyarok csak külföldi boltban verhetik össze egymást.

Szépen összemostad a dolgokat. Szóval a közgazdászok nagy része kretén, a vásárlók meg folyamatosan verik egymást. Te írtad nem én.

Mert minden más fasizmus.

A fasizmus egy ideológia, a vásárláshoz nincs köze. Hála istennnek a boltokban még nem kell származási bizonyítványt benyújtani a bejutáshoz. Megint egy eszméletlen ostobaság. Csak azért mert téged, mint ártatlan báránykát mindenki fasizmussal vádol, nosza ide kellett biggyeszteni.

Ebben a helyzetben pedig nem marad más, mint hazafiként meghirdetni, hogy aki csak teheti, a CBA-üzletekben vásároljon. Ugyanis a tisztességtelen hazaárulókkal szemben ezt kell tenni. Úgyhogy hajrá!

Na ez a lényeg. Szóval a multiknál csupa tisztességtelen hazaáruló vásárol. Akkor egy szubjektív véleményt én is hagy engedjek meg magamnak. Szóval ha összeakadnál egy ilyen általad gaz hazaárulónak titulált családanyával, hát az általa megszerzett gyakorlati gyermeknevelési módszerek alkalmazásával, pillanatok alatt lenyugtatná háborgó lelkedet. Ez persze az én véleményem, mondtam, hogy szubjektív.

Hát bizony a hazaárulást én egy kicsit bonyolultabbnak képzeltem. Nem tudtam, hogy az egész elintézhető egy sima vásárlással. Mondjuk egy kakaóscsigával. A hajrá ellen nincs kifogásom, csak fáradt vagyok.

1 megjegyzés: