2014. november 29., szombat

Gyógyszerkritika Toadwart tollából

Concor

A gyógyszergyárak sok időt, pénzt és fáradtságot fektetnek bele egy-egy gyógyszer kifejlesztésébe, a rengeteg klinikai kísérletbe, illetve piacra dobásába. Számos orvosi és tudományos cikk, publikáció jelenik meg a témában. Aki akarja el is olvashatja ezeket, jó szórakozást kívánunk neki!

A felhasználókat azonban méltatlanul kizárják ebből a folyamatból, kizárólag csak kísérleti nyúlként vehetnek részt e munkálkodásban. Úgy érzem egy teljesen úttörő munkát végzek azzal, hogy megírom életem első gyógyszerkritikáját.

Előre kell bocsájtanom, hogy a számomra egyik legkedvesebb gyógyszerről fogok írni, néha talán kicsit elfogult leszek, kérem nézzék el ezt számomra.

Szóval a dolog úgy kezdődik, hogy szerzünk valahogy egy jó kis szívbetegséget és máris azon szerencsés kiválasztottak közé tartozhatunk, akik hozzájuthatunk e pompás, tetszetős pirulákhoz.

Kritikámat a gyógyszer dobozával kezdeném, ugyanis a kezdő felhasználó ezzel találkozik először a patikában. Nézzük hát!


Concor 5 mg filmtabletta doboza 30 darabos kiszerelésben

A doboz kissé puritán, de azért esztétikus. Oldalán elegáns megnyugtató, függőleges pasztell kék csík húzódik végig, melynek ellenpontozásaként két vízszintes élénk színű piros és kék lénia található. Így jelölik a tankönyvekben az artériás és vénás vérkört, a megoldás nagyon frappáns és ötletes. Az elnevezés jól eltalált, mivel  a Concorde-ról mindenki könnyen megjegyezheti.   Ne ijedjünk meg nem hashajtóról van szó. A concordia szó a latinból származik, jelentése,  egyetértés, összhang, ez megnyugtatólag hat az izgatott páciensekre. Szerepel még rajta a hatóanyag, ami számomra nem jelent semmit, de gondolom ezt kötelező ráírni. Biosporol fumarate, rendben van, ezt fogjuk megenni. Egy tabletta 5 mg-ot tartalmaz belőle, ebből 30 darab filmtablettát gyömöszöltek bele a dobozba. Ez nagyjából egy havi ellátmánynak felel meg. Ott van még a gyártó neve, meg egy stilizált kispárna. Az akadálymentesítés is megoldott, nem lehet egy szavunk se rá. A végére hagytam a legjobbat, a bal alsó sarokban található aprócska szívecskét. Utal a funkcióra és egy kis játékosságot is visz a dologba. Ugyanez a forma köszön majd vissza ránk tabletta formájában is. Már-már művészi megoldás, bevallom engem megragadott.

Fussuk át hát a betegtájékoztatót, elvégre nekünk címezték!

Concor 5 mg filmtabletta (30x (3x10)) betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Concor filmtabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Concor filmtabletta hatóanyaga a bizoprolol. A bizoprolol a béta-blokkolónak nevezett gyógyszerek csoportjába tartozik. Ezek a gyógyszerek a szervezet bizonyos idegingerületekre adott válaszát befolyásolják, elsősorban a szívben. Emiatt a bizoprolol lassítja a szívverést és így segíti a szívműködés, a pumpafunkció hatékonyságát. Ezzel egyidőben a szívizomzat vér- és oxigénellátás iránti igénye is csökken.
A Concor filmtablettát a magas vérnyomás betegség és a szívkoszorúér-betegség miatt kialakuló szívtáji szorító fájdalom (angina pektorisz) kezelésére adják.

Itt tudhatjuk meg, hogy a gyártó nem árul zsákbamacskát. Szépen leírja, mit is művel velünk ez a derék bizoprorol, eme szimpatikus béta-blokkoló. Valami olyasmit csinál, hogy jobb lesz a pumpafunkció hatékonysága (gyönyörű szavak), illetve mérsékli  a szívünk oxigén iránti mohóságát. Igazán dicséretes dolog. Csökkenti a vérnyomást és az angina pektoriszt. Ez utóbbi dolog kissé kellemetlen, próbáltam, tényleg fáj. Szóval ha bekapjuk a tablettát mindent kevésbé veszünk a szívünkre. Legyünk hálásak ezért!

2. Tudnivalók a Concor filmtabletta szedése előtt

Mielőtt behabzsolnánk a szívecskét olvassuk el miket is kell még tudnunk még róla. 

Ne szedje a Concor filmtablettát, ha a következő állapotok/betegségek bármelyike fennáll Önnél:

- ha allergiás a bizoprololra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére;
- súlyos asztma vagy idült, légúti szűkülettel járó tüdőbetegség esetén;
- a végtagokban kialakult súlyos keringési zavar esetén (pl. Raynaud-szindrómában, ami egy olyan betegség, ami a hidegnek kitett kéz- és a lábujjakon zsibbadást, bizsergést, elszíneződést vált ki);
- kezeletlen feokromocitóma esetén, ami a mellékvesevelő egy ritka daganata;
- olyan anyagcsere állapotokban, melyek esetén a vér a normálisnál savasabb kémhatásúvá válik (metabolikus acidózis).

Hogy allergiásak vagyunk-e a bizoprololra, a későbbiekben majd kiderül. Ennyit azért érdemes kockáztatnunk. Hát, hogy van e metabolikus acidózisom azt nem tudom, de annyi vért levettek tőlem életemben, hogy ez valószínűleg már kiderült volna rólam. Spongyát rá!

Ne szedje a Concor filmtablettát,ha a következő szív- és érrendszeri állapotok/betegségek bármelyike fennáll Önnél:

Akiknél ezek közül valamelyik fennáll, sajnos el vannak tiltva a Concor élvezetétől.

- heveny szívelégtelenség, mely eddig nem reagált megfelelően a kezelésre;
- olyan mértékű, súlyosbodó szívelégtelenség, ami a szívizomzat összehúzódásának erejét fokozó szer intravénás adását igényli;
- panaszokat okozó alacsony vérnyomás;
- panaszokat okozó lassú szívverés;
- olyan szívbetegségek, melyeknél a szívritmust szabályozó elektromos ingerképző sejtek nem működnek megfelelően; ennek eredményeként nagyon lassú szívverés vagy rendszertelen szívösszehúzódás jelentkezik (másod- vagy harmadfokú AV-blokk, szinoatrialis blokk, szik szinusz szindróma);
- alacsony vérnyomáshoz és a keringés összeomlásához vezető, a szív rendellenes működéséből eredő heveny, súlyos állapot (kardiogén sokk).

A szerző szubjektív megjegyzése. Az alacsony vérnyomás speciel nekem okozott némi gondot, de a tabletta reggeli és esti szétosztásával ez megszűnt. (2,5 mg reggel, 2,5 mg este, pofonegyszerű). A szik szinusz szindróma szépen alliterál, de nem nagyon tudom mi is lehet az. Bízzuk ezeket a dolgokat az orvosokra, őket eleget kínozták ezekkel a furcsa szavakkal. Mindent azért mi se akarjunk tudni. Néha ez jobb is.

Figyelmeztetések és óvintézkedések

Kissé ijesztőnek hangzik, mint a mosógépek kezelési utasításának eleje. Legyünk erősek, folytassuk tovább az olvasást.

- cukorbetegség;
Jelezze orvosának, amennyiben az alábbi betegségek vagy állapotok bármelyike fennáll Önnél, mielőtt elkezdi szedni a Concor filmtablettát. Lehet, hogy orvosa külön óvintézkedéseket lát szükségesnek (pl. további kezelést, illetve gyakoribb ellenőrzéseket):
- szigorú koplalás vagy diéta;
- egyidejűleg folyamatban lévő (pl. a szénanátha megelőzése érdekében végzett), a túlérzékenységi reakció megszüntetésére irányuló (deszenzibilizáló) kezelés;
- bizonyos szívbetegségek, pl. szívritmuszavar vagy az érfali izomzat görcse miatt a koszorúerekben jelentkező véráramlási zavar (Prinzmetal angina);
- fennálló vagy gyógyult pikkelysömör (pszoriázis);
- a végtagokban a vérkeringés romlásával járó kevésbé súlyos érbetegség;
- kevésbé súlyos idült légúti betegségek, pl. asztma, légzési nehézség vagy légúti szűkülettel járó tüdőbetegségek;
- a mellékvesevelő ritka daganata (feokromocitóma);
- pajzsmirigy működési zavar.
Ezen kívül tájékoztassa kezelőorvosát, ha
- deszenzibilizáló kezelésben fog részesülni, mert a Concor filmtabletta miatt valószínűbb, hogy allergiás reakció fog kialakulni Önnél, illetve hogy az allergiás reakció súlyosabb formában jelentkezik;
- általános érzéstelenítésben (anesztézia) fog részesülni (pl. egy műtéti beavatkozás során), mert a Concor filmtabletta befolyásolhatja szervezete válaszreakcióját ebben a helyzetben.

Hát ez így, ebben a formában földi ember számára kissé tömény. Ha bizonytalanok vagyunk valamiben, kérdezzük meg kezelőorvosunkat, vagy gyógyszerészünket. Persze ne olyan gyorsan, mint a tévében.

Gyermekek és serdülők
A Concor filmtabletta gyermekek és serdülők számára nem javasolt.

Hát ezt igazán mindenki  el tudja dönteni saját magáról. Ne legyünk hiúak, az életkort ilyenkor nem érdemes letagadni. No, ez könnyű rész volt.

Egyéb gyógyszerek és a Concor filmtabletta
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
Az alábbi gyógyszerek egyidejű szedése nem javasolt a Concor filmtablettával, hacsak orvosa ezt feltétlenül szükségesnek nem tartja:
Verapamil- és diltiazem-típusú kalcium-csatorna-gátlók. Ezeket a gyógyszereket a magas vérnyomás és a szívtáji szorító fájdalom (angina pektorisz) és a rendszertelen szívverés kezelésére adják.
A magas vérnyomás kezelésére szolgáló bizonyos szerek (pl. klonidin, metildopa, moxonodin, rilmenidin): Azonban semmilyen körülmények között ne szakítsa meg egyik szer szedését semanélkül, hogy előzőleg kikérné orvosa tanácsát.
Az alábbi gyógyszerek Concor filmtablettával való egyidejű szedése esetén előzőleg kérje ki orvosa véleményét; orvosa szükségesnek tarthatja állapota gyakoribb ellenőrzését:
Dihidropiridin-típusú kalcium-antagonisták, pl. felodipin,amlodipin: Ezeket a gyógyszereket a magas vérnyomás és a szívtáji szorító fájdalom (angina pektorisz) kezelésére adják.
I. osztályba tartozó szívritmus-szabályozó készítmények (pl. kinidin, dizopiramid, lidokain, fenitoin; flekainid, propafenon): Ezeket a gyógyszereket a rendszertelen vagy kóros szívritmus kezelésére adják.
III. osztályba tartozó szívritmus-szabályozó készítmények (pl. amiodaron): Ezeket a szereket a rendszertelen vagy kóros szívritmus kezelésére adják.
Helyileg alkalmazott béta-blokkoló készítmények (pl. zöldhályog kezelésére adott szemcseppek).
Az idegrendszer működését befolyásoló gyógyszerek. Ezeket a gyógyszereket a belső szervek simaizomzata működésének az elősegítésére vagy zöldhályog (glaukóma) esetén adják
Cukorbetegség kezelésére szolgáló gyógyszerek, beleértve az inzulint is.
Szívglikozidok (digitálisz): a szívelégtelenség kezelésére adott gyógyszerek.
Nem szteroid gyulladásgátló készítmények (NSAID-ok). Ezeket a szereket az ízületi gyulladás, vagy más területeket érintő fájdalom vagy gyulladás kezelésére adhatják (pl. ibuprofén vagy diklofenák).
Béta-szimpatomimetikumok (pl. izoprenalin, dobutamin). Ezeket a szereket sürgősségi körülmények között, súlyos keringési zavarok kezelésére adják.
Epinefrin: súlyos, életveszélyes túlérzékenységi reakciók és szívmegállás kezelésére alkalmazott gyógyszer.
Bármely olyan gyógyszer, mely hatásaként vagy mellékhatásaként a vérnyomást csökkenti (pl. vérnyomáscsökkentő szerek, triciklusos antidepresszánsok, barbiturátok, fenotiazinok).
Együttes alkalmazása megfontolandó a következő készítményekkel:
Meflokin: a malária megelőzésére vagy kezelésére adott gyógyszer.
Monoamino-oxidáz gátlók (kivéve a MAO-B gátlók), melyeket a depresszió kezelésére alkalmaznak.

Sajnos a legtöbb szívbetegség nem éri be egyetlenegy gyógyszerrel. Néha egész gyógyszer-arzenált be kell vetnünk. Fussuk át a listát, aztán leltározzuk le a többi gyógyszert. Elég ha a hatóanyagot kiszúrjuk. Ügyes programozók akár egy helyre kis programot összehozhatnak a kereszthatások elkerülésére. A magyar szavakat értem, a többit nem, de határozottan tetszetősek. Béta-szimpatomimetikumok kifejezést gyerekeknél is lehetne használni nyelvtörő mondókaként. Jómagam negyedszeri nekifutásra már ki tudtam mondani.

Terhesség és szoptatás
Tájékoztassa kezelőorvosát, ha Ön terhes vagy teherbe kíván esni. Orvosa mérlegelni fogja, hogy Ön szedheti-e a Concor filmtablettát a terhesség alatt.
Nem ismert, hogy a bizoprolol átjut-e az anyatejbe. Ennélfogva a Concor filmtablettával végzett kezelés alatt nem javasolt a szoptatás.

Ha véletlenül éppen teherbe esnénk, fogadjuk meg  a  bölcs tanácsokat!

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A készítmény hatása az Ön gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeire attól függ, hogy Ön hogyan tolerálja a gyógyszert. Legyen azonban különösen körültekintő a kezelés kezdeti időszakában, az adag növelésekor, továbbá gyógyszerváltás esetén, illetve ha egyidejűleg alkoholt is fogyaszt.

Na ebből minden érthető. Szóval a Concort lehetőleg ne pálinkával vegyük be.

3. Hogyan kell szedni a Concor filmtablettát?
A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
A kezelést fokozatosan, alacsony adagokkal kell kezdeni, melyeket aztán lassan kell emelni. Minden esetben az adagot egyedileg, elsősorban a pulzusszám és a terápiás hatás alapján kell beállítani.
Adagolás
Mindkét javallat esetén a szokásos adag naponta egyszer egy 5 mg-os vagy egyszer egy fél 10 mg-os Concor filmtabletta (megfelel 5 mg bizoprololnak).
Amennyiben szükséges, az adagot naponta egyszer egy 10 mg-os, vagy két 5 mg-os Concor filmtablettára lehet emelni (megfelel 10 mg bizoprololnak).
Az ajánlott maximális adag naponta egyszer 20 mg.
A kezelés időtartama
A Concor filmtablettával végzett kezelés általában hosszú ideig tartó terápiát jelent.
Adagolás károsodott máj- és/vagy veseműködés esetén:
Azon betegek esetében, akiknek a máj- vagy veseműködése enyhe vagy közepes mértékben károsodott, általában nem szükséges adagmódosítás. Súlyos veseműködési zavarban (kreatinin clearance értéke < 20 ml/perc) vagy súlyos májkárosodásban szenvedő betegeknek nem szabad naponta 10 mg bizoprololnál többet szedni.
Adagolás idős korban
Idős betegeknél nincs szükség adagmódosításra.
Az adagolás módja
A tablettát kevés vízzel vegye be reggeli előtt, alatt vagy után. A tablettát ne törje össze és ne rágja el.


Az ember azt gondolná, hogy egy egyszerű nyeléssel megoldható a dolog. Naiv elképzelés. Az előírt adagokat tartsuk be, fékezzük a mohóságunkat! 20 mg fölé ne menjünk! A reggelizés közbeni bevétel minden kombinációját leírták, válogassunk kedvünkre. A vízről ne feledkezzünk meg! A tablettát ne zúzzuk szét és ne rágcsáljuk, bármilyen csábító is a dolog.

Ha az előírtnál több Concor filmtablettát vett be
Amennyiben felmerül a Concor filmtablettával kapcsolatban a túladagolás gyanúja, azonnal kérjen orvosi segítséget. Kezelőorvosa fogja eldönteni, milyen intézkedések szükségesek.
A Concor filmtabletta túladagolásával járó leggyakoribb tünetek közé tartozik a szívritmus lassulása (bradikardia), a légutak heveny szűkülete, ami légzési nehézséghez vezet (hörgőgörcs), a vérnyomás kifejezett csökkenése, a heveny szívelégtelenség és a vércukorszint csökkenése.


Ha mégsem bírtunk magunkkal és mondjuk egy egész levéllel bezabáltunk belőle, ájulásunk, illetve halálunk beállta előtt, próbáljuk magunkat valamilyen formában bejuttatni a legközelebbi sürgősségi osztályra, de legalábbis végrendelkezzünk.

Ha elfelejtette bevenni a Concor filmtablettát
Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott tabletta pótlására, hanem az előírt módon folytassa a készítmény szedését a következő reggel.

Semmi para, holnap is lesz nap.

Ha idő előtt abbahagyja a Concor filmtabletta szedését
A Concor filmtabletta szedésekor ne változtasson az adagoláson, illetve ne hagyja abba a szer szedését anélkül, hogy orvosa véleményét kikérné. Különösen szívkoszorúér-betegségben szenvedő betegeknél a kezelést tilos hirtelen abbahagyni. Amennyiben a kezelés abbahagyása szükséges, az adagot fokozatosan kell csökkenteni az orvosa utasítása szerint.
Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.


Ez nem olyan mint egy unalmas könyv, amit fogunk és abbahagyunk. Legyünk fegyelmezettek és kitartóak. Ne kezdjünk önálló kísérletezésbe, bármennyire rajongunk is a tudományért.

4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek. A mellékhatások az alábbiakban előfordulási gyakoriságuk szerint vannak felsorolva.
Gyakori (10 kezelt betegből kevesebb, mint 1-nél jelentkezik)
- fáradtság, szédülés, fejfájás: Ezek a mellékhatások különösen a terápia kezdetekor fordulnak elő. Többnyire enyhék és általában 1-2 héten belül megszűnnek.
- hideg- vagy zsibbadásérzés a kezekben vagy a lábakban
- alacsony vérnyomás
- gyomor- vagy bélbántalmak, mint pl. hányinger, hányás, hasmenés vagy székrekedés
Nem gyakori (100 kezelt betegből kevesebb, mint 1-nél jelentkezik)
- a pulzusszám csökkenése (bradikardia)
- a szívelégtelenség rosszabbodása
- gyengeségérzés
- alvászavarok
- depresszió
- a szívritmus zavara
- légzési zavarok (hörgőgörcs) asztmában vagy idült légúti betegségben szenvedő betegek esetén
- izomgyengeség és izomgörcsök
Ritka (1000 kezelt betegből kevesebb, mint 1-nél jelentkezik)
- bizonyos vérzsírok szintjének emelkedése
- csökkent könnyelválasztás
- hallászavar
- allergiás orrfolyás
- bizonyos májenzim-értékek (ALAT, ASAT) emelkedése, májgyulladás (hepatitisz)
- allergiaszerű reakciók, mint pl. viszketés, kipirulás, kiütés
- merevedési zavar
- rémálmok, hallucinációk
- ájulás
Nagyon ritka (10000 kezelt betegből kevesebb, mint 1-nél jelentkezik)
- a szem irritációja és vörössége, kötőhártya-gyulladás (konjunktivitisz)
- pikkelysömör (pszoriázis) megjelenése vagy súlyosbodása, pikkelysömör-szerű kiütés
- hajhullás.
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.


No, ez a legizgalmasabb rész. Olyan, mint amikor a krimikben leleplezik a gyilkost. A gyártók a biztonság kedvéért mindent belepakolnak. Például "gyomor- vagy bélbántalmak, mint pl. hányinger, hányás, hasmenés vagy székrekedés", ez így együtt szép kis lajstrom, egyedül a harakiri maradt ki belőle. Az az igazság, ha az ember sok gyógyszert szed, ember legyen a talpán, aki kiszúrja, hogy most melyiktől érzi magát rosszul. Jómagam például csökkent könnyelválasztással küzdök, ezért mostanában nem nézek megható filmeket. Az az egy jó van az egészben, hogy bármit ráfoghatunk a gyógyszerre, akár még a lustaságot is. Válogassunk kedvünk szerint.

5. Hogyan kell a Concor filmtablettát tárolni?
Legfeljebb 30 °C-on tárolandó.
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A buborékfólián és a dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható, EXP) után ne szedje a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


Ne tegyük be a sütőbe, illetve a Szaharába! Ne tároljuk a gyerekek játékai között. A maradékot ne etessük fel a macskánkkal, különben újról kell gondoskodni. Védjük a környezetet, azaz a gyógyszert ne húzzuk le vécén.

6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Concor filmtabletta?
A készítmény hatóanyaga: bizoprolol-fumarát.
Concor 5 mg filmtabletta
5,00 mg bizoprolol-fumarát filmtablettánként.
Concor 10 mg filmtabletta
10,0 mg bizoprolol-fumarát filmtablettánként.
Egyéb összetevők:
Concor 5 mg filmtabletta:
Tabletta mag: vízmentes kolloid szilícium-dioxid, magnézium-sztearát, kroszpovidon, mikrokristályos cellulóz, kukoricakeményítő, vízmentes kalcium-hidrogén-foszfát.
Bevonat: sárga vas-oxid (E 172), dimetikon 100, makrogol 400, titán-dioxid (E 171), hipromellóz (2910/15).
Concor 10 mg filmtabletta:
Tabletta mag: vízmentes kolloid szilícium-dioxid, magnézium-sztearát, kroszpovidon, mikrokristályos cellulóz, kukoricakeményítő, vízmentes kalcium-hidrogén-foszfát.
Bevonat: sárga vas-oxid (E 172), vörös vas-oxid (E 172), dimetikon 100, makrogol 400, titán-dioxid (E 171), hipromellóz (2910/15).


Ezekből az anyagokból fabrikálták össze a gyógyszert. Ha valamelyik ismerős lenne számunkra a kémia órákról, köszöntsük rég nem látott ismerősként. E-szám fóbiások vegyenek erőt magukon.

Milyen a Concor filmtabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Concor 5 mg filmtabletta: sárgásfehér színű, szív alakú, mindkét oldalán domború felületű és felezővonallal ellátott filmtabletta. Törési felülete csaknem fehér.
Concor 10 mg filmtabletta: halvány-világos narancssárga, szív alakú, mindkét oldalán domború felületű és felezővonallal ellátott filmtabletta. Törési felülete csaknem fehér.
30 db vagy 60 db vagy 100 db filmtabletta átlátszó, színtelen buborékfóliában és dobozban.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.


Az egyik legdizájnosabb gyógyszerről van szó! A gyógyszerek Ferrarija. Engem a formája és a színe lenyűgöz. Gömbölyített forma, pasztell szín. Kétségtelenül kellemes látványt nyújt. Különösen kedvelem  a felezővonalat, melynek segítségével könnyen megfelezhetjük az adagot, praktikus megoldás. 

Na jöhet a lakoma!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése