2014. szeptember 17., szerda

Pusztuló természet



PUSZTULÓ TERMÉSZET

Egy Magyarországon 5 éve folyó kutatás szerint, magyarországi erdeinkben vészesen lecsökkent a PET palack populációk egyedszáma. Különösen a 2 literes palackok sodródtak a kihalás szélére. A kutatók kifejtették, hogy a változás a felelőtlen emberi magatartásra és az egyre nehezebb gazdasági körülményekre vezethető vissza.

Vannak olyan régiók, főleg az ország keleti részén ahol a gyerekeket teljesen átszoktatták a vízivásra. Lassan felnő egy egész nemzedék, akik csak a televízió reklámokban látnak igazi, tipikus palackokat.

Az erdőben sétáló, kikapcsolódó emberek felelőtlen módon hazaviszik az általuk kiürített példányokat. Néhány elkötelezett természetbarát ugyan próbálkozik azok szétdobálásával, de ez nem elegendő az életképes állomány fenntartásához. Jobb esetben a kirándulók a kihelyezett szeméttárolókba helyezik el a műanyag palackokat, ahonnan a természetvédelmi hatóságok munkatársai gondosan begyűjtik és kiválogatják az életképes egyedeket. Ezek továbbnevelése, gondos kihelyezése nagy terheket ró a szakemberekre. A legnagyobb gondot az áttelepítésekhez szükséges akklimatizáció jelenti. Néhány természetvédelmi őr beszámolt arról, hogy az így kihelyezett példányokat pár nap múlva felelőtlen vandálok mind összeszedték, ezzel téve tönkre több ember fáradtságos munkáját.

Az iskolákban sokkal többet kéne foglalkozni a témával. Természetvédő szakemberek bevonásával gyakorlati bemutatókat kellene szervezni, melynek keretében gyermekeink megismerkedhetnének a szemetelés gyakorlati megvalósításával. Ez főleg azért lenne fontos, mert néhány felelőtlen, nemtörődöm szülő rossz példát mutat, és nem tanítja meg a gyermekeit rendesen szemetelni. Hangsúlyozzuk, hogy ezt nem lehet elég korán elkezdeni. Amerikai pszichológiai kutatások kimutatták, hogy az olyan családokban felnövő gyermekek, akiknek a szülei széthajigálták a használt pelenkákat, később sokkal nagyobb mértékben voltak képesek környezetük szennyezésére, tönkretételére, mint a deviáns családokban élő társaik.

A kutatók szerencsére azt is megállapították, hogy az alumínium sörös doboz populáció egészségesen gyarapszik. Felvetették, hogy célszerű lenne a szeszes italokat is műanyag palackokba tölteni. Ez talán megmenthetné az állományt, amely így nem jutna a rég kipusztult tejeszacskók sorsára.

A maga módján mi is sokat tehetünk, pl. szervezzünk szemetelési akciókat, ahová vigyük magunkkal az egész családot. A vidám kikapcsolódás mellett gyermekeink hasznos ismereteket is szerezhetnek. Különféle tréfás játékokat végezhetünk, például, azt hogy ki tudja messzebbre elhajítani a PET palackokat. Gyermekünk magabiztossága érdekében hagyjuk többször nyerni és ilyenkor apróbb ajándékokkal (lehetőleg jó magas szénhidráttartalmúakkal) jutalmazzuk.

Ha az erdőben békésen szemetelve azt látnánk, hogy valaki a kiürült üdítős palackját visszateszi a hátizsákjába határozott, de udvarias hangnemben figyelmeztessük helytelen viselkedésének következményeire. (Előtte azért célszerű felmérnünk saját fizikai korlátainkat, nehogy a természetvédelmi törekvésünk tragédiába fulladjon.)
Azzal is sokat segíthetünk a természetvédelmi szakembereknek, ha a kihelyezett szeméttartókat kiborogatjuk, tartalmukat szétrugdossuk. Ha elég erősnek érezzük magunkat szét is verhetjük azokat, de közben mindig ügyeljünk saját testi épségünkre. (Másoké teljesen érdektelen, sőt vicces is lehet.)

Lehetőleg ne gyújtsuk fel a szemetest, mert azzal értékes tartalmuk is kárba vész. Ha gyújtogatni támad kedvünk azt lehetőleg száraz, meleg időben tegyük, amire fel is hívják fel a figyelmünket a kihelyezett „Tűzgyújtási tilalom” táblák. Természetesen ezeket is nyugodtan rugdossuk le. 


Ha nem sajnáljuk a pénzünket a természet megóvására, vigyünk magunkkal festékszóró sprét, így tréfás, obszcén feliratokkal tehetjük vidámabbá környezetünket. A hagyomány-tisztelők ugyanezen feliratokat bicskával is belevéshetik a fák törzsébe. Szerelmünknek örök emléket állíthatunk azzal, ha nevünk kezdőbetűit belevéssük egy szívecskébe, ami emeli a fák esztétikai értékét.

„A Földet őseinktől kaptuk kölcsön, jó lenne ha az utódaink is tudnánk, hogy mi is itt voltunk!”

Viselkedjünk felelősségteljesen! Ugye Ön sem szeretné ha gyermeke az alsó képen látható erdőben lenne kénytelen sétálgatni.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése