2014. november 4., kedd

Ne dobja ki a megunt elefántját!



Lassan közeledik a karácsony, ilyenkor kezdik el megrendelni az ünnepi meglepetésnek szánt elefántborjakat. Sokan már el sem tudják nélkülük képzelni a karácsonyt Az ünnepek elmúltával azonban nagyon sok házi kedvenc kerül az utcára vagy lelketlenül kiteszik őket egy-egy elhagyatott helyen.
A gyermekek természetesen eleinte örülnek az ajándékba kapott 200-300 kilogrammos csöppségnek, de aztán hamar ráunnak. A szülőket is idegesíti, hogy a bébi pozdorjává zúzza e lakás berendezési tárgyait, laposra tapossa a család autóját, az etetése pedig sok esetben felemészti a család anyagi tartalékait. Nincs más választás, meg kell szabadulni tőle
.
Persányi Miklós a Fővárosi Állat- és növénykert igazgatója elmondta, hogy január közepén rengetegen keresik fel őket, azzal, hogy a megunt elefántjukat felajánlják nekik. Sajnos több állatot már nem tudnak befogadni, így is minden nagyobb kifutó tele van kidobott elefánttal, az igazgató úr szobájában is van két kisebb példány. A számuk jelenleg 312 darab, ami hatalmas terheket ró rájuk.
Az erdőkben kóborló példányok csoportokba verődnek és hatalmas pusztítást végeznek a növényállományban. Az erdészek által vadak ellen használt drótkerítés hatástalan ellenük, egyszerűen átgázolnak rajta és felfalják a friss telepítéseket. A számukat országosan 3.000 becsülik. A vadászok nincsenek felkészülve ekkora állatok kilövésére, ráadásul a megriasztott csorda rendkívül veszélyes. Magyarországon amúgy sincs hagyománya az elefánthús evésének.
Az elefántok megjelenése számos kellemes pikniket változtatott át eszeveszett meneküléssé. Egyes szemfüles példányok, már azt is megtanulták, hogyan lehet a halálra dermedt kirándulókról leszedni a hátizsákjukat.
A mezőgazdasági területeken is hatalmas károkat okoznak, hektárszámra falnak fel mindent, ami az ormányuk elé kerül.
A közutakon, autópályákon is rengetek torlódást és balesetet okoznak az átvonuló csordák, különösen igaz ez a párzási időszakra, aminek több szürke terepjáró látta a kárát.
A biológusok és botanikusok elmondták, hogy ilyen mértékű növekedés esetén hazánk erdei hamarosan füves pusztaságokká fognak változni. Azt is megfigyelték, hogy a tél közeledtével egyes állatok gyapjas bundát növesztenek, ami arra utal, hogy gyorsan képesek alkalmazkodni a hazai klímához.
Sajnos már a városokba is bemerészkednek, aminek több zöldséges pult szétverése lett az eredménye. Megérezve a zöldségek és gyümölcsök illatát, az állatok berontanak az áruházakba és teletömik magukat. Még a bevásárlókocsikból is kiveszik a számukra kívánatos falatokat. A biztonsági őrök mellé, sok helyen nyugdíjas elefántidomárokat alkalmaznak, de ez sem sokat segít a problémán.
Kérjük, fontolja meg, mielőtt megrendeli a karácsonyi elefántot. Próbálja meg gyermeke kívánságát mondjuk egy aranyhörcsöggel teljesíteni, magyarázza el neki, hogy ez is emlős állat, de nem szedi apró darabokra a beépített szekrényt, legfeljebb belerágja magát. Ha ezzel sem tudja meggyőzni, próbálja meg a hörcsögöt szürkére festeni. Ha nem használ ez sem, próbálja meg erélyesebb eszközökkel átformálni csemetéje ökológiai szemléletét.
Ha elefántot lát semmiképpen ne próbáljon elfutni, lassan hátráljon és közben le se vegye a szemét az ormányosról.

Írta: Toadwart, az Úr 2014. esztendejében

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése